Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Θρίλερ με τις αντικειμενικές στη Μεσσηνία λόγω των στρεβλώσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για βρομοβρυσηΟλιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες τιμές ζώνης προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία λήγει σήμερα και οι εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη ζητήσει να παραταθεί, προκειμένου ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους.
Σημειώνεται ότι 250 εκτιμητές ακινήτων έχουν αναλάβει να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα. Μετά την υποβολή των εισηγήσεών τους και αφού εξετασθούν από δευτεροβάθμια επιτροπή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα λάβει τις αποφάσεις της για τις νέες τιμές ζώνης
Ένα σημαντικό στοιχείο που επισημαίνουν οι εκτιμητές είναι οι μεγάλες ανισότητες που εξακολουθούν να καταγράφονται στις τιμές ζώνης, όπως ήταν ορισμένες τα τελευταία χρόνια.
Όπως τονίζουν, περιοχές που δεν είχαν κανένα τουριστικό ενδιαφέρον, π.χ. χωριά σε ορεινούς όγκους και σε μεγάλο υψόμετρο, που είναι και δύσκολα προσβάσιμες και χωρίς ιδιαίτερες υποδομές, εμφανίζονταν να έχουν την ίδια τιμή ζώνης (π.χ. 600 ευρώ/τ.μ.) με άλλα παραθαλάσσια σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που είναι σαφώς εμπορικότερα και με καλύτερες υποδομές. Κάτι τέτοιο ισχύει και σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας.
 
Οι στρεβλώσεις στις τιμές ζώνης ακινήτων στη Μεσσηνία
Οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει να αλλάξουν, όπως και η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου, ανάλογα με την περιοχή. Είναι λάθος το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.
Η οριζόντια μείωση, με το σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα, δεν επουλώνει τις σοβαρές αδικίες που πλήττουν αδικαιολόγητα πολλές περιοχές της Μεσσηνίας και οι οποίες προήλθαν από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το Δεκέμβριο του 2010.
Με αυτήν προβλεπόταν η ένταξη στο σύστημα εφαρμογής αντικειμενικών αξιών όλων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Μεσσηνίας (και της χώρας γενικότερα) και, μάλιστα, ορίζοντας ως ελάχιστη τιμή πανελληνίως τα 600 ευρώ, αφήνοντας όμως τις περιοχές που μέχρι τότε είχαν εισαχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άθικτες.
Αυτό οδηγεί και στη στρέβλωση που παρατηρείται, με περιοχές στα ορεινά της Μεσσηνίας να έχουν τιμές ίσες ή ακόμη και μεγαλύτερες από τις περιοχές-φιλέτα.
Οι τιμές ζώνης, για παράδειγμα, στο Δήμο Μεσσήνης καθορίσθηκαν για όλες τις κοινότητες στην τιμή των 600 ευρώ, πλην Νέας Κορώνης 1.000 ευρώ, Αρχαίας Μεσσήνης 700 ευρώ, οικισμού Αβραμιού 700 ευρώ, Τοπικών Κοινοτήτων Ανάληψης και Βελίκας 900 ευρώ, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας, Τοπική Κοινότητα Πολιανής με τιμή ζώνης 600 ευρώ, Βρομόβρυσης με τιμή 600 ευρώ, Βελανιδιάς με τιμή ζώνης 600 ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτών είναι οι καθορισθείσες τιμές για την περιοχή να είναι αρκετά υψηλότερες από άλλες πιο πλεονεκτικές λόγω θέσης περιοχές της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, ισχύουν οι παρακάτω τιμές: Αλμυρός Καλαμάτας 800 ευρώ, Κάτω Βέργα 600 ευρώ, Μικρά Μαντίνεια από 650 - 800 ευρώ (εποχικά παραθαλάσσια προάστια της Καλαμάτας) και Φοινικούντα 500 - 700 ευρώ (τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο).

© Θάρρος  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου