Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Επικούριος Απόλλωνας.


Ναός του Επικούριου Απόλλωνα την 23-8-2012

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.Οι επισκέπτες του ναού "σήμερα", αντικρίζουν το ναό με το απαραίτητο για την ασφάλεια του μνημείου "στέγαστρο".






 ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΙΡΑΣ: Τα χωριά του Δήμου Είρας είναι γραφικά, με

 λιγοστούς αλλά φιλόξενους κατοίκους. Κάτω από το χωριό Πέτρα βρίσκονται οι πηγές της Νέδας. Το χωριό Κακαλέτρι  βρίσκεται κοντά στην ηρωική αρχαία Είρα. Η Μαρίνα αποτελεί ένα πανέμορφο χωριό ξεχασμένο στις πλαγιές της κοιλάδας της Νέδας. Στο χωριό Στάσιμο υπάρχουν λείψανα από οχυρώσεις της αρχαίας Είρας. Στο Σύρριζο θα περιηγηθείτε στις ομορφίες του χωριού και θα επισκεφθείτε την επιβλητική εκκλησία του και το Ποτισώνα.  Η διαμονή σας είναι εξασφαλισμένη στο χωριό Αμπελιώνα όπου υπάρχει ξενώνας. Πρόκειτε για ένα πανέμορφο χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε όπως επίσης και το χωριό Νέδα. 


"Στα περισσότερα από τα χωριά του Δήμου Είρας "προσμένει" το ταξιδιώτη και από ένα καφενεδάκι. 
ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΤΕ: Ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Καλαμάτα με το Διαβολίτσι, μετά το Διαβολίτσι οδηγεί στο χωριό Κάτω Μέλπεια. Εδώ οι σημάνσεις σας ενημερώνουν πως ο Επικούριος Απόλλωνας απέχει 40 χιλιόμετρα. Ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή που στο πέρασμα της συναντάτε τα χωριά Διμάνδρα, Σύρριζο, Στάσιμο, Κάκαλέτρι, κ.λ.π κατευθύνεστε στο χωριό Σκληρού όπου εκεί κοντά. βρίσκεται ο ναός.

Επισκεφτήκαμε το ναό στις 23 Αυγούστου του 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου